Klimaatadaptief maken van de omgeving
Maatschappelijk effect:
Doordat we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen in de verduurzaming van de leefomgeving en daarbij het goede voorbeeld geven zal dit bijdragen aan het vertrouwen in de gemeente. Het beperken van de gevolgen van de overlast van de klimaatverandering zal ten goede komen aan de kwaliteit van de openbare ruimte.
Wij doen dit door:
Wij stellen een kader en aanpak op om op de gevolgen van de klimaatverandering te anticiperen, zoals hittestress en wateroverlast. Maatregelen kunnen zijn: minder steen en meer groen en meer wateropslag of infiltratie. Maatregelen die met beperkte middelen en inspanning kunnen worden doorgevoerd pakken we direct op.
Onze planning is:
Communicatie en voorlichting
We communiceren actief richting inwoners en bedrijven over wat ze zelf kunnen doen om hun terrein/tuin klimaatadaptief te maken. Hierin werken we nauw samen met de vier Noordkopgemeenten en het hoogheemraadschap.
Beleid klimaatadaptatie
Nederland dient in 2050 klimaatbestendig, water- en hitte robuust ingericht te zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, verwerken we klimaatadaptatie in 2020 in ons beleid en onze Leidraad Inrichting Openbare Ruimte.
Het volgende beleid is vastgesteld:
- Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) Schagen (2015 - 2017)
- Gezamenlijk Gemeentelijk Rioleringsplan Noordkop 2018 tot en met 2022 (2017)
Indicator:
Eind 2020 hebben we met de regio (gemeenten, provincie en hoogheemraadschap) via stresstesten, risicodialogen en een uitvoeringsagenda in beeld wat onze opgave is en kunnen we hier ook op gaan monitoren.