Er is ondersteuning en jeugdhulp voor onze inwoners die dat nodig hebben
Maatschappelijk effect:
Met veel jongeren gaat het goed. Slechts een klein deel heeft hulp- of ondersteuning nodig. Wij zorgen ervoor dat deze jongeren passende maatwerkvoorzieningen krijgen. Op die manier nemen wij de belemmeringen om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer zo veel mogelijk weg.
Wij doen dit door:
- Wij bieden individuele voorzieningen jeugdhulp aan op het vlak van ambulante jeugdhulp/begeleiding, dagbesteding, (GGZ)behandeling, Pleegzorg en verblijf.
- De gecontracteerde gecertificeerde instellingen voeren voor onze inwoners de jeugdbescherming- en jeugdreclasseringsmaatregelen uit. Daarnaast dragen wij samen met Den Helder, Hollands Kroon en Texel zorg voor de uitvoering van de beschermingstafel,
- Wij bieden Veilig Thuis aan via de GGD en de Integrale Crisisdienst Jeugd wordt verzorgd door een consortium van zorgaanbieders (zie ook Activiteit 3.2).
Onze planning is:
- Contracten voor individuele voorziening jeugdhulp zijn voor de komende vijf jaar afgesloten. Voor nieuwe aanbieders is er twee keer per jaar de mogelijkheid om een contract met de gemeente te sluiten om zorg te gaan leveren voor onze inwoners. Dit doen wij door twee toetredingsrondes per jaar te organiseren. Door deze toetredingsrondes te organiseren is er de mogelijkheid het hulp- en ondersteuningsaanbod uit te breiden en beter in te kunnen spelen op de vragen van onze inwoners.
- Binnen de aanbesteding is de jeugd GGZ apart gecontracteerd. In 2020 zal deze hulp integraal onderdeel worden van toetredingsronden voor de jeugdhulp. Dit betekent dat aanbieders van jeugd GGZ ook twee keer per jaar kunnen gaan toetreden om zorg te gaan leveren voor onze inwoners. Dit draagt bij aan een integraal aanbod voor onze inwoners. Daarnaast zorgt dit mogelijk ook voor het terugdringen van wachtlijsten.
- Het inrichten en uitvoeren van het regionale contractmanagement voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Onderwerp van gesprek is hierbij het gezamenlijk bepalen van de bekostigingssystematiek die past bij het leveren van maatwerk aan onze inwoners.
- Voor de crisisdienst wordt onderzocht welk doel de uitbreiding van 0-23 jaar moet dienen en welk scenario's er zijn om deze te realiseren. Op basis van de onderzoek wordt er een besluit genomen over de uitbreiding.
- Uitvoering geven aan de pilot praktijkondersteuners jeugd GGZ in de huisartsenpraktijken.
Het volgende beleid is vastgesteld:
• Beleidsplan 3D
• Regiovisie huiselijk geweld
• Regionaal Transitie Arrangement (RTA)
• Verordening jeugdhulp gemeente Schagen 2015
Indicator:
- De inwoners waarderen de maatschappelijke zorg met een rapportcijfer van minimaal 6,6 (waarstaatjegemeente.nl)